Институт за следдипломна квалификация

55 години опит в продължаващото обучение


Търсене: Новини

ИСК връчи сертификати на първите курсисти, завършили следдипломна квалификация „Национално и европейско медицинско право“

петък, 26 май 2023 9:43

На официална церемония в зала „Тържествена“, бяха връчени свидетелства за професионална квалификация и сертификати на първите курсисти, успешно завършили следдипломна квалификация „Национално и европейско медицинско право“ в Института за следдипломна квалификация (ИСК) на УНСС.

Проф. д.н. Живко Драганов, директор на Института за следдипломна квалификация, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, Веска Гергова, началник на Правния отдел в Изпълнителна агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването и лектор в програмата на следдипломна квалификация „Национално и европейско медицинско право“ (от ляво надясно)

„Изключително ми е приятно, че в навечерието на най-светлия български празник 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност имаме възможност да Ви връчим свидетелствата за успешно завършена квалификация по „Национално и европейско медицинско право“. Това е една от най-специфичните и най-трудните квалификации и Ви поздравявам за това, че сте положили усилия и упоритост да приключите успешно тези два семестъра“, поздрави от името на ректора специализантите проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и допълни: „Радвам се, че сте избрали УНСС и Института за следдипломна квалификация, за да завършите тази специализация. Защото Институтът за следдипломна квалификация има над 50-годишна, а УНСС над 100-годишна история. Стремежът ни през тези години винаги е бил да предлагаме висококачествено образование и да имаме пряка връзка с практиката, поради тази причина и в квалификацията, която завършвате, включихме много външни специалисти. Сигурна съм, че тази нова за Вас стъпка ще ви помогне да израснете професионално“.


Тази следдипломна квалификация по „Национално и европейско медицинско право“ е изключително важна за ИСК и за университета. Искам да спомена също и ролята на Юридическото дружество по медицинско право и здравеопазване, което чрез проф. д-р Дарина Зиновиева и останалите колеги, съдейства за получаването на качествено обучение. Благодаря ви, че  участвахте активно в тази квалификация. Отдавам го на вашия интерес и на това, което ние, като преподавателски състав, сме успели да осигурим. Вие сте посланиците оттук нататък на тази програма, защото работите в тази област и ако се развива, то ще бъде и благодарение на вашата оценка“, каза директорът на ИСК проф. д.н. Живко Драганов.
„Много се радвам, че имаме първите дипломирали се курсисти по специалността „Национално и европейско медицинско право“, защото това е една отдавнашна необходимост, която беше вкарана в правилния коловоз от проф. д.н. Живко Драганов и от проф. д-р Дарина Зиновиева със събран екип от специалисти, за да дадат своите знания на вас. Днес не е Деня на будителите, но вие сте едни будни хора, защото сте се събудили, съумели сте да разберете необходимостта да натрупате знания в областта и сте ориентирани в правилната посока, записвайки тази квалификация“, каза Веска Гергова, лектор в програмата на следдипломната квалификация и началник на Правния отдел в Изпълнителна агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването, член на Групата за сътрудничество на Европейските агенции по лекарствата по правни и законодателни въпроси и доктор по медицина от Медицински университет-София.


„За мен беше голяма чест и удоволствие да бъда част от първия випуск, завършил следдипломна квалификация „Национално и европейско медицинско право“, именно тук в УНСС, въпреки, че не съм завършила този университет. Благодаря от сърце на преподавателите за търпението и за възможността винаги да има обратна връзка, да ни учат и да ни дават от своите знания. Надявам се и препоръчвам да има все повече хора, които да се запишат в тази следдипломна квалификация“, каза специализантката Десислава Цветанова.
„Българското общество наистина има необходимост от квалифицирани специалисти по „Национално и европейско медицинско право“ и аз съм убеден, че ние като първите курсисти завършили такава следдипломна квалификация, поставяме основите, но тази традиция ще продължи и занапред. Искам да благодаря на преподавателския състав, който през тези два семестъра съчета висок професионализъм с дълбоко човешко отношение“, коментира Радослав Иванов.
Церемонията продължи с връчване на свидетелствата за професионална квалификация и сертификатите.За следдипломна квалификация „Национално и европейско медицинско право“

Курсът е предназначен за служители в административните органи, медицински и немедицински специалисти и за всички лица, които желаят да придобият знания в областта на националното и европейското медицинско право. Обучението предоставя комплексни знания за националното медицинско право и това в ЕС. Разглеждат се основните термини и понятия, както и практически казуси. Включена е актуална съдебна практика на националните съдилища, на Съда на ЕС и на ЕСПЧ в Страсбург. Преподаването е на достъпен език и включва най-често срещаните правни термини в документацията и правоотношенията в сферата на здравеопазването.

Повече информация: Национално и европейско медицинско правоГалерия снимки от ИСК връчи сертификати на първите курсисти, завършили следдипломна квалификация „ ...